Wat vraagt de inclusieve praktijk van pedagogisch professionals?
Daphne Clement maakt, na bijna een decennium te hebben geschreven voor vaktijdschrift Pedagogiek in Praktijk, de maat op over waar het creëren van inclusieve opvoedings-en onderwijspraktijken begint en wat dat betekent voor het pedagogisch handelen.
De superdiverse praktijk van de pedagoog en de leraar
Inclusie begint bij oog krijgen voor diversiteit. Hoe zorg je er als hbo opleiding pedagogiek voor dat studenten zich bewust worden van de diversiteit en complexiteit van het werkveld en dat ze in het hier en nu van de aanwezige diversiteit in de opleiding en op stage leren en daarmee groeien als pedagoog die kan handelen in een superdiverse samenleving?
Daphne Clement ontwikkelde ter ondersteuning van dit proces een praktisch instrument dat studenten en docenten helpt inzicht te krijgen in de verschillende doelgroepen en contexten waarin je als pedagoog of docent pedagogiek kan werken. Voor de keuzetool ontving Daphne in 2018 de allereerste innovatieprijs de Gouden Splitpen.
Onderwijskundige Trudie Groen zei er het volgende over:
“…. een belangrijk kenmerk van de splitpen is, dat het verschillende delen met elkaar verbindt tot een geheel. Deze verschillende delen kunnen door middel van de splitpen afzonderlijk bewegen ten opzichte van elkaar. Het verbinden én afzonderlijk bewegen van de delen is precies de bedoeling van het instrument om zo optimale functionaliteit te bewerkstelligen. Een mooie metafoor voor teamsamenwerking.”
Voor meer informatie over de keuzetool zie: https://www.hva.nl/urban-education/gedeelde-content/projecten/urban-education/wat-is-de-rol-van-urban-education-in-de-pedagogiek.html

Nieuwsgierig naar een samenwerking Met Clement?
daphne@metclement.nl / 06 211 55 610 / LinkedIn