Een luisterend oor



Mijn OMA is een OEN, ze smeert NIVEA en gebruikt LSD
We kennen ze allemaal wel de ezelsbruggetjes die ons eraan herinneren hoe we moeten communiceren. Open, eerlijk, nieuwsgierig, niet invullend voor een ander, geen mening, geen aannames.  Maar wat als je geen nieuwsgierigheid voelt als je collega zijn verhaal doet maar vooral moe bent van dat lange teamoverleg? Wat als je wel een oordeel hebt over hoe die ouder met zijn kind omgaat? Hoe blijf je oog en oor houden voor andermans gevoelens zonder je eigen gevoel opzij te schuiven? 

Een oordeel is snel geveld. Het blokkeert vaak een gesprek over dat wat er werkelijk in mensen omgaat terwijl inclusieve opvoedings-en onderwijspraktijken beginnen bij open en eerlijke communicatie. Maar hoe doe je dat dan?

Met Clement traint het hele team van OBS Ijplein en kinderopvang de Tinteltuin, van leerkracht tot administratief medewerker, peuterleidster tot schooldirectrice in verbindend communiceren. De eerste workshops vonden geheel coronaproof in kleine groepjes plaats en richtten zich op je eerlijk uiten in een gesprek met je collega, een ouder of een kind. Het team is nieuwsgierig gemaakt naar empathisch luisteren, naar wat verbindend communiceren kan betekenen in aansluiting op de visie, Positive Behavior Support en het groeien naar een Integraal Kind Centrum. Op naar de volgende uitwisseling!



Luisteren naar jezelf
Met Clement heeft de laatste tijd al wandelend en video bellend verschillende mensen gecoacht vanuit het gedachtegoed van verbindende communicatie. Het afgelopen coronajaar is de druk op kinderen en jongeren en daarmee hun begeleiders, ouders en docenten toegenomen. 

Hoe zorg je ervoor dat je staande blijft in een omgeving waarin van alles moet en weinig mag? Hoe blijf je bij jezelf als leerling, als ouder, als leidinggevende van een school zonder dat je je daarmee afsluit voor anderen? 

Dat begint bij verbinding maken met jezelf, bij een pas op de plaats om te luisteren naar wat er in jezelf omgaat om vanuit hier ruimte te maken voor de ander. 

Nieuwsgierig naar een samenwerking Met Clement?

daphne@metclement.nl / 06 211 55 610 / LinkedIn